Logo LUCA School of Arts
De Grote Lezingen
18.10.2019 om 13h3O
Grote zaal, Cultuurcentrum C-mine, Genk

Minima Docta, Shapeshifters, AZ-lezingen, Topics van de Muziekgeschiedenis ... stuk voor stuk lezingenreeksen die onze studenten tot ver na hun afstuderen blijven interesseren en inspireren. Tijdens de Showcase leer je twee van deze lezingenreeksen kennen via korte interventies.


13u30 MINIMA DOCTA PLUS: Twee sterke LUCA-ateliers: Het atelier Illustratie van Sint-Lucas Gent en & het atelier Beeldverhaal van Sint-Lukas Brussel

Onlangs verscheen er in het tijdschrift Ons Erfdeel een artikel over het debuut van vier jonge, getalenteerde stripauteurs Lukas Verstraete, Thijs Desmedt, Phaedra Derhore en Yannick Pelegrin. Vier oud-studenten van LUCA School of Art. De eerste twee uit het atelier illustratie van Sint-Lucas in Gent, de laatste twee uit het atelier beeldverhaal van Sint-Lukas in Brussel.  Naar aanleiding van de LUCA Show Case nodigen we dan ook graag docenten uit beide ateliers uit om met elkaar in gesprek te gaan over de manier waarop je zo’n atelier runt, wat de bijdrage kan zijn van een docent aan de ontwikkeling van talent en of er inderdaad sprake is van een sterke Gentse school, met nadruk of het grafische en een sterke Brusselse school, met nadruk op het scenario.

  • Gasten: Goele Dewanckel, Eva Cardon, Judith Van Istendael (allen nog onder voorbehoud)
  • Moderator: Jeroen Laureyns
  • Plaats: Cultuurcentrum C-mine Genk
  • 13u30 – 14u15

15u00 AZ LEZINGEN PLUS - Hybrid Landscapes

Hoe gaan we om met de beeldvorming van een landschap? Van oudsher creëerden de fotografie en schilderkunst een ‘oerbeeld’, waar weides, bomen, bergen of een meer de protagonisten waren. Nu die archetypes ook digitaal en virtueel worden afgebeeld, verliezen we de voeling met de echte natuur. Hoe voelt het om daar te zijn? Wat ruik je? Die behoefte naar tastbare materialen zet kunstenaars aan tot nadenken over echtheid: natuurlijk of kunstmatig, materialiteit of digitaal. 

  • Gasten: Patricia Domingues, Ronald Clays en Stefan Peters 
  • 15u00 – 15u35

15.30 MINIMA DOCTA PLUS - DOCUMENTAIRE - MATANGI / MAYA /M.I.A.

  • Steve Loveridge, USA/UK/Sri Lanka, 2018, 90 min.

"Ik sterf nog liever dan deze film af te werken." Vijf jaar geleden was Steve Loveridge onvermurwbaar: de documentaire over zangeres M.I.A. ('Paper Planes') waaraan hij in 2011 begonnen was mocht verticaal geklasseerd worden. Gelukkig heeft hij geen woord gehouden: 'Matangi/Maya/M.I.A.' biedt een unieke kijk in het hart en het hoofd van de muzikant. Het helpt dat Loveridge haar al twintig jaar kent en dat hij de film bij elkaar gepuzzeld heeft uit 700 (!) uur beeldmateriaal. Een flink deel daarvan werd vastgelegd door M.I.A. zelf of een van haar familieleden. Toch is dit allesbehalve een hagiografie en heeft M.I.A. de docu al publiekelijk bekritiseerd. Het tegendeel zou pas echt verbaasd hebben, want deze dochter van een Tamil-revolutionair is een geboren dwarsligger, zoals blijkt uit 'Matangi/Maya/M.I.A.'. (C.V.)

  • Plaats: Cultuurcentrum C-mine Genk

Adres

Cultuurcentrum
C-mine
3600 Genk

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie